Csótányirtás

csótányirtás telefonszáma:  Tel: 20 9 363636  

 Email   pestcontrol@vnet.hu

 

        Hogyan kezdődik a csótányirtás?

          Csótányirtás gondolata akkor merül fel mikor megjelennek az első csótányegyedek az épületben. Tudni kell hogy a csótányok nemcsak úgy jelennek meg valahol hanem valamivel behurcolták az épületbe. Megfelelő körülményeket megtalálva aztán igen gyorsan elkezdenek szaporodni. Aki nem akar csótány irtásra pénzt költeni annak sokszor kell ellenőriznie a hazahozott élelmiszereket. Ne vásároljunk olyan helyen ahol előfordult hogy hívatlan vendéget (csótányt) hoztunk haza a bevásárló kosarunkba . Fokozott figyelmet kell fordítani arra is ha munkahelyen találkozunk ezekkel a rovarokkal. Könnyen hazavihetjük a munkahelyi ajándékot! A munkahely tisztasága is legalább olyan fontos mint a lakókörnyezetünk tisztasága. Érdemes ott is nyitott szemmel járni, annak ellenére, hogy a munkahelyek nagy részén rendszeresen folyik csótányirtás. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem történhet oda behurcolás, és a rendszeres csótányirtás ellenére, nem találkozhatunk csótányokkal. Csótányok felbukkanása esetén azonnal jelezni kell a tapasztalást, és csótányirtó szakembert kell hívni.

Csótányok zavarják nyugalmát?

 Undort keltő és esetlegesen fertőzéseket terjesztő rovarok ellen csótányirtást szeretne végeztetni? Sokáig próbálta elvégezni saját maga a csótányirtást de nem sikerült? Hívjon minket a csótányirtás vonalán mi eligazítjuk és elmondjuk hogyan szabadulhat meg a csótányoktól. Minden eszközünk és tudásunk megvan ahhoz hogy megoldjuk a csótányirtásának problémáját. Csótányok legtöbbje a panelépületekben tanyázik. Gyakran előfordul éttermekben cukrászdákban. Miért? Ezeken a helyeken találja meg a legjobb körülményeket. Ha nem találna vizet hamar elpusztulna. A mindennapi takarítás mosogatás miatt alapvető vízellátása biztosított. Adott számára a megfelelő hőmérséklet is . A csővezetékek mellett kiválóan tud vándorolni és elbújni a fény elől. A csótányok fénykerülő rovarok.

 

A hatályos egészségügyi törvény szerint, a csótányirtásra kötelezettek:

Egészségügyi-, gyermekvédelmi-, oktatási intézmények, élelmiszerek-, italok előállítására, kezelésére, tárolására, szállítására, forgalmazására szolgáló intézmények, piacok, vásárcsarnokok, vendéglátó ipari egységek, tömegszállások.
 

Kik végezhetnek csótányirtást?

Csótányirtást csak az erre képesítést szerzett szakemberekkel rendelkező cégek vagy vállalkozók végezhetnek. Rendeletek szabályozzák a képesítés megszerzését. Sok év tanulás szükséges hogy ezen a téren a legmagasabb képesítést valaki megkapja. A bizonyítvány birtokában vásárolhat különböző minősítésű mérgeket és dolgozhat mérges gázokkal is. A csótányirtás csak egyik szegmense a rovarirtási feladatoknak. Csótányirtásra ma már igen korszerű és biztonságos irtószerek állnak a szakemberek rendelkezésére

Csótányirtást követően mi a feladat?

A szakszerű csótányirtást csótányirtó szakemberrel kell elvégeztetni. Azonban a csótányirtást követően az objektumot, vagy lakást használónak is van feladata a csótányirtással kapcsolatban. A permetezéses technológiával végzett csótányirtást követő takarítás során, nagy figyelemmel kell lenni a csótányirtás során, a csótányirtó szakember által kialakított méregmezőre. Ezek a csótányok számára kialakított méregmezők a falszögletek 20-30 cm-es sávjában találhatók. Nagyon fontos figyelemmel lenni arra, hogy a csótányirtó szer hatástartóssági idejében ezt a kezelt sávot felmosni, eltávolítani nem szabad, mert azzal nagymértékben le lehet rontani a csótányirtás hatékonyságát. A csótányirtó szakember tájékoztat arról, hogy ez az alkalmazott irtószernél hány hetet jelent. A korszerű gél formulációk alkalmazásánál pedig a csótányirtást követően arra kell tekintettel lenni, hogy a kihelyezett gél ne kerüljön eltakarításra, legalább 3-4 hétig. Ha ezekre a körülményekre odafigyelünk, sokat tettünk a hatékony csótányirtás érdekében, s nagyban kiegészítettük a csótányirtó szakember munkáját, elsősorban a saját érdekünkben.

Miért nehéz a csótányirtása?

A Csótányok – igen kitűnően alkalmazkodnak egészen szélsőséges környezetekhez is. A csótányok talán azért kerülnek jobban a figyelem előterébe, mert a városlakó ember már régóta próbál megszabadulni tőlük, mindez ideig kevés sikerrel. A csótányok szívósságát az a közszájon forgó mondás is alátámasztani látszik, miszerint egy esetleges nukleáris világégést csak a csótányok élnének túl.

A csótányok nagy időelőnyben vannak velünk szemben. E rovarok mintegy 350 millió éve, még a karbon időszakban kezdték meg evolúciós fejlődésüket. E hosszú idő alatt szinte tökélyre fejlesztették a túlélési technikájukat. Ma mintegy 3500 fajuk létezik, de közülük csak néhány közismert kártevő. Ilyen például hazánkban a szinte mindenki által látott (és utált) közönséges vagy konyhai csótány (Blatta orientalis), a német csótány (Blattella germanica) és a nálunk ritkább amerikai csótány (Periplaneta americana).

A fürdőszobában és a konyhában is fölbukkanó német csótány egyetlen nősténye évente elméletileg 35000 utódot is világra hozhat. Ez a termékenység óriási evolúciós előny. Minél több utódot hoz világra, annál nagyobb az esély, hogy lesz közöttük olyan, amely ellenáll a környezeti veszélyeknek, így például azoknak a mérgeknek, amellyel megpróbálunk megszabadulni e kellemetlen lakótárstól.

A csótány rendkívül igénytelen. Noha meleg vidékekről származik, meglehetősen jól alkalmazkodott a hűvösebb éghajlathoz is. Természetesen itt is igyekszik jó meleg, nyirkos, zárt helyen átvészelni a telet. Ideális élőhelyet talált a sokemeletes lakótelepi házakban.

Mindenevő. A morzsáktól a fogkrémig, a ragasztótól a hajszálig mindent elfogyaszt, de sokáig bírja a koplalást is.


Lapos testével a legkisebb résekben el tud bújni. Éjszakai, fénykerülő életmódjával elkerüli a legtöbb természetes ellenségét. Ráadásul – méretéhez képest – igen gyors, sebessége eléri a 0,8 métert másodpercenként. Mozgásirányát is gyakran változtatja, ami szintén megnehezíti az elfogását.Az is tény, hogy sokkal ellenállóbb a radioaktív sugárzásnak, mint az ember, de ezzel nem áll egyedül a rovarok között. Az ecetmuslicának például meg sem kottyan a csótányt már rég elpusztító, halálos sugárzás.

A csótány életrevalóságát Roger Gold amerikai entomológus szavai is alátámasztják: „Az utolsó élőlény a bolygón egy sziklán zuzmót eddegélő csótány lesz.”A
csótányok legalább annyire híresek menekülési képességükről, mint szaporaságukról. Két princetoni kutató, Dima Rinberg és Hanan Davidowitz most kiderítette, hogyan érzékelik a rovarok a közeledő veszélyt. A titok kulcsa az állat potrohán levő aprócska szőrszálakban rejlik, amelyekkel a legkisebb légmozgást is észlelik. „A közeledő támadó mozgásának irányát az általa keltett légmozgásból határozzák meg, és az ellenkező irányba menekülnek – mondta Davidowitz. – Azt vizsgáltuk, hogyan különbözteti meg a támadó keltette szellőt a természetes légmozgásoktól.”

A kutatók a csótány szélérzékelő-rendszerét parányi szélcsatornákban vizsgálták, amelyekben a szél erősségét száloptikás széldetektorral mérték, miközben a szélcsatorna közepén elhelyezett csótányok megfelelő idegvégződéseihez kapcsolt elektródokkal vizsgálták az idegsejtek válaszát a különféle szélhatásokra. Így sikerült ismételten előidézni pontosan ugyanazokat a szélviszonyokat, s követni az ingerület útját a potrohon levő piciny sörtéktől az aktiválódó idegnyalábig. Így sikerült meggyőződniük arról, hogy ugyanaz a hatás valóban mindig ugyanolyan választ vált ki. Jóllehet ez a kifinomult érzékelőrendszer túl bonyolultnak tűnhet egy ilyen alacsonyrendű rovarban, Dawidowitz szerint valójában nem meglepő: végül is csótányok több mint 300 millió éve élnek a Földön, volt idejük a kifejlesztésére.(NBC News)

300 millió éves csótány

Ohioban rábukkantak egy 300 millió éves csótányra, mely 3,5 hüvelyk hosszú és a legnagyobb épen megmaradt megkövesedett példány, amit valaha is találtak.

A szakértők szerint a majdnem tökéletes állapotban konzerválódott rovar épsége, a kőzetben lévő szokatlan összetételű vegyületnek köszönhető. A csótány szárnyában lévő erek még ennyi idő után is jól láthatóak, ahogy a lábai és szájának részei is.

A szakértők szerint a csodálatos módon megkövesedett csótány a dinoszauruszok kora előtti időkből maradt fenn, gyakorlatilag sértetlenül.

Az Arthropleura pustulatus egy Carboniferous-i ingoványban élt 55 millió évvel a dinoszauruszok kora előtt.

Az új felfedezést az Ohio Egyetem egyik munkatársa, Cary Easterday jelentette be az Amerikai Geológiai Egyesület konferenciáján a bosztoni Massachusetts-ben.

„Abban reménykedünk, hogy az őskori leletben páncélt és csontokat találunk, melyek olyan ásványokat tartalmaznak, amik a konzerválás terén, az eddig zárt kapukat nyitja meg” - nyilatkozta Easterday.Cégünk részletes weblapját ITT megtekintheti.