Patkányirtás  

patkányirtás telefonja  06 20 9363636

 

E-mail

 

 

Patkányirtásban gondolkodik? Patkányok szaladgálnak az udvarán? Mindent összerágtak a fészerben a patkányok? Patkányirtás gondjait megoldjuk! Csak egy telefonjába kerül és tapasztalt munkatársak álnak rendelkezésére! Patkányirtást egészségügyi és élelmiszer tisztasági rendeletek szabályozzák. Ezen rendeletek teszik kötelezővé a patkányirtást élelmiszer árusító és forgalmazó helyeken. Cégünk rendelkezik a patkányirtáshoz szükséges szaktudással és jogosítványokkal. Patkányirtást már hosszú ideje folytat az ember. Igen sok betegség terjesztését tulajdonítják ennek a rágcsálónak. Igen intelligens és jól alkalmazkodik környezetéhez. Patkányirtást egészségügyi szerepe és gazdasági kártétele is indokolja.

A patkányok egészségügyi kártétele: a patkányok a testükre tapadt kórokozókat, olyan élelmiszerekre vihetik át, amelyeket az ember elfogyaszt, így egyes ételmérgezést okozó korokozók közvetítésében is szerepet játszanak. A baromfipestis és a sertésorbánc terjesztésével az állatok között járványokat idézhetnek elő.

 

 

Patkányirtás a madárinfluenza terjedése ellen!


A madárinfluenza újbóli kitöréséért a patkányokat okolják
Japán tudósok attól tartanak, hogy a patkányok a felelősek az elmúlt két hónapban a baromfifarmokra behurcolt madárinfluenza esetekért, ez pedig azt jelzi, hogy a vírus gyorsabban terjedhet, mint azzal számoltak.

A japán kormány által megbízott specialista csoport, akik megvizsgálták az ország déli részén elterülő Miyazaki és Okayama tartományokban a farmokat, úgy gondolja hogy Kínából származó vadkacsáktól fertőzött rágcsálók lehetnek a hordozói a nagyon virulens H5N1 vírustörzsnek.

Minden farmon találtak hálókat és más lefedést annak érdekében, hogy megóvják a baromfiakat a nagy vándormadarakkal történő érintkezéstől. Három farmon rengeteg elhullott csirkét találtak a csirkeketrecek bejáratától legmesszebb eső területeken, amelyből a felügyelők arra következtettek, hogy a fertőzésnek nem a vadmadarak voltak a közvetlen forrásai.

Tattori (Japán) város Egyetemének egy állatorvos mikrobiológus professzora, aki a szakértők csoportját vezeti, úgy magyarázta: „Lehetséges, hogy kis rágcsálók, mint pl. patkányok, hurcolták be a vírust a csirkeketrecekbe.”

A műveleti egység, amelyet a Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium jelölt ki, kijelentette, hogy a hálók és más akadályok elégségesek a farmokon, hogy távol tartsák a nagy madarakat, mint pl. a kacsák, de nem akadályozhatják meg a nagyon kis állatokat, hogy a csirkék közelébe kerüljenek.

Ha ezek a félelmek beigazolódnak, majdnem lehetetlen lesz a farmerek számára, hogy megelőzzék a hasonló víruskitöréseket – mondta a műveleti egység. Komoly erőfeszítéseket kell tenni a patkányirtás tekintetében!  A patkányirtási akciókkal talán csökkenthető lesz a veszély?

Japán első madárinfluenza esete óta, ebben az évben Kiyotake-ban, a délen lévő Kyushu szigeten, kormányzati tisztviselők több mint 70.000 csirkét vágattak le és tucatnyi farmot helyeztek karantén alá.

A H5N1 vírus arra kényszeríti a hatóságokat, hogy 2003 óta Ázsia-szerte milliónyi csirkét pusztítsanak el. A WHO (World Health Organisation) szerint ez idő alatt 163 ember halálát okozta a vírus világszerte, jóllehet Japánban elhalálozást nem, mindössze egyetlen ember megbetegedését jelentették.

 

 

Érdekességek

Patkányirtás hatékony korszerű módszerekkel. Csak egy telefonjába kerül: 06 20 9 363636

Patkányirtási  gondjait megoldjuk

Patkányirtás nagy hatékonysággal, kellő biztonsággal, csak tapasztalt szakvállalatok munkájával biztosítható. Ezen az oldalon olvashat  a patkányirtás módszeréről és és a patkányok járványügyi jelentőségéről.

Patkányirtás folyamata:

Patkányirtást szakembereink műanyag szerelvények felhasználásával végzik. A Combi kft által gyártott szerelvény biztosítja hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a patkányirtás során a kihelyezett irtószerhez. A kihelyezett csalétekből már egyszeri fogyasztás is elegendő hogy a nemkívánatos patkányok elpusztuljanak. A patkányirtáshoz semmilyen előkészület nem szükséges. Kiváló hatóanyagainak köszönhetően  a zárt épületekben rövid időn belül megszabadítjuk  Önöket a nemkívánatos betolakodó rágcsálóktól .. Ezt követően  a patkányirtás fenntartásával  folyamatosan biztosítható a normális állapot

 

 

PESTCONTROL

Patkány: 

Patkányirtás járványügyi jelentősége:

A patkányok között számtalan járvány terjed és pusztít, amelyek mind az emberre, mind az állatokra nézve veszélyt jelentenek. Ezért kötelezi patkányirtásra. az élelmiszer forgalmazókat és előállítókat az idevonatkozó jogszabály.   Nem véletlen, hogy már a századfordulón rendeletbe foglalták, a kereskedelmi hajókon történő kötelező patkányirtást. A patkányoknak jelentős szerepe van, a következő járványok terjesztésében.

Az alábbiak indokolják a patkányirtás fontosságát

Pestis: Minden bizonnyal a legfélelmetesebb kór, amely patkányok, közreműködésével terjed. A megbetegedés közvetlenül a trópusi patkánybolhához köthető, ezek a bolhák pedig a patkányokon élősködnek. A pestisben megbetegedett patkány már nem fél az embertől, így rejtekhelyéről általában előjön. A bolhák elhagyják az elpusztult patkány tetemét; onnan pedig más patkányra, vagy akár az emberre is felkapaszkodhatnak. A pestisjárványok terjesztésében a házi patkány szerepe a jelentősebb, mert szorosabb közelségben él az emberrel és bolhásabb is.

(Bár a pestis világszerte rettegett járványhullámai mára már megszűntek, Indiában még 1994-ben is előfordult!)

Iszapláz: A betegség kórokozói, a leptospirák, melyek természetes gazdái és fenntartói a patkányok. E kór terjesztésében a patkányok, vizeletük útján működnek közre; a vizeletükkel fertőzött víz, már akár közvetlen érintkezés útján is fertőz! (Pl.: fürdőzés)

Fonalóckór: (trichinellózis) A patkányok kiemelt jelentőséggel bírnak e betegség terjesztésében! A szemétbe kerülő trichinellás hústól a patkányok megfertőződnek, s köztük tovább terjed a kór; megeszik egymást és elhullott társaikat is. A sertések megehetik a fertőzött patkányok tetemét; az ember pedig a sertéshús elfogyasztása útján fertőződhet, a megfelelő hőkezelés hiányában

Az említetteken túl a patkányoknak alkalmi szerepük van, a tularémia, brucellózis, veszettség, rágcsáló kiütéses tífusz, szalmonellózis, hastífusz, paratífusz, vérhas, sertésorbánc, száj- és körömfájás stb. terjesztésében is. Szintén meg kell említeni, hogy a patkány rendszeresen érintkezik szeméttel, hulladékkal, gyakran mászkál a csatornákban, ugyanakkor megdézsmálja élelmiszereinket is. A testén számtalan kórokozót hurcol, amelyek így könnyen az élelmiszerre kerülhetnek, és jelentős megbetegedéseket okozhatnak. 

A patkányirtásnak gazdasági jelentősége is van

A patkány gazdasági kártétele elsősorban nagymérvű élelmiszerfogyasztásából adódik; de a rágásukkal, az élelmiszerek szennyezésével, vagy szétszórásával okozott kár, sokszor a táplálék elfogyasztásánál is nagyobb. Egy patkány évente kb. 20 kg élelmiszert fogyaszt el. Ennek a fele ugyan hulladék, a másik fele azonban élelmiszer alapanyag, vagy takarmány.

A beton és a kemény fém kivételével minden anyagot megrágnak.  Rágásukkal, túrásaikkal, fészkelésükkel jelentős károkat okozhatnak az épületek, közművek, csatornák, gátak, szigetelések állagában.

Életmódjuk:

A patkányok közül két fajt különböztetünk meg, a vándorpatkányt (Rattus norvegicus), és a házi patkányt (Rattus rattus). A két patkányfaj életmódjában, sajátosságaiban akadnak eltérések. 

Vándorpatkány: Legszívesebben épületek közvetlen közelében, földlyukakban él, melyekbe vagy betelepszik, vagy maga építi azokat. A fészeknek legalább 2, de általában 3-4 kijárata van, melyekből az egyik az épületbe, a másik közvetlenül az épület közelébe; a többi pedig a szabadba vezet. Megtelepszik a nagyvárosok csatornahálózatában, illetve az épületekben felhalmozott, régóta egy helyen tárolt anyagok között is. Nyáron a szabadban, főleg folyópartokon, a gátak környékén üthetnek tanyát.

Jellegzetes éjszakai állat, óvatos, fedezékben közlekedik, a nyílt területeken gyorsan átszalad. Társas életmódot folytat, igen tanulékony, ravasz és gyanakvó, lehetőleg megszokott élelmével táplálkozik. Gyorsan fut, jól ugrik és mászik, remek úszó. Rendkívül szapora, évente három fő szaporodási időszaka van, de egyes esetekben 6-8 alakalommal is kölykezhet. 

Házi patkány: Az ember közvetlen környezetében él. Leginkább nádfedeles házak padlásán, meleg, száraz helyeken fészkel, főleg ott, ahol szemes terményt tárolnak; de felhalmozott anyagok között is fészkelhet. Hajókon legtöbbször ez a faj fordul elő.

A vándorpatkánynál okosabb, de ösztönei kevésbé védik. Rendkívül ügyes, remekül mászik, de rossz úszó. Kíváncsi és játékos természetű. A vándorpatkánynál erősebben bolhás, így járványügyi szempontból veszélyesebb.

Kevésbé szapora, mint a vándorpatkány. Évente csak két szaporodási időszaka van, de egyes esetekben 4 alakalommal is kölykezhet

 

 

Vissza a főoldalra